Info Adventist

Sugestii de lectură – Cum ne schimbă Dumnezeu creierul – Descoperirile inovatoare ale unui prestigios neurolog

În ultima vreme se vântură tot felul de teorii spiritualiste născute pe fondul unor cercetări științifice onorabile…

CUM NE SCHIMBĂ DUMNEZEU CREIERUL- DESCOPERIRILE INOVATOARE ALE UNUI PRESTIGIOS NEUROLOG, de Andrew Newberg și Mark Robert Waldman, Editura Curtea Veche, colecția Știință și Religie, 2009…

Andrew Newberg, doctor în medicină, este profesor asociat la Departamentul de Radiologie și Psihiatrie al Spitalului Universitar Pennsylvania și profesor adjunct la Departamentul de Studii Religioase. Este fondatorul și directorul Centrului pentru Spiritualitate și Minte și directorul Centrului pentru Studii Integrate de Spiritualitate și Neuroștiință al Univerității Pennsylvania.Are calificări în medicină internă, medicină nucleară și cardiologie nucleară.

A publicat numeroase articole, eseuri, capitole de cărți și câteva cărți, cum ar fi: Born to Belive, WhyWe belive What We Belive,în colaborare cu Mark Robert Waldman :Why God Won’t Go Away și The Mistycal Mind.

Mark Robert Waldman este cercetător asociat al Centrului pentru Spiritualitate și Minte al Univerității Pennsylvania. În afara căților scrise în colaborare cu Andrew Newberg a mai publicat alte nouă cărți în domeniul psihologiei și creativității.

După cum se poate vedea doi oameni de știință cu solide calificări în domeniile menționate, dar, în același timp activând în domenii mai neobișnuite lumii științifice.

Întrucât este greu de înțeles cum pot colabora doi autori la alcătuirea unei lucrări, Andrew Newberg explică: „Pe tot parcursul acestei cărți, Mark și cu mine vă vom vorbi într-un singur glas, pentru că am colaborat îndeaproape la cercetarea pe care o vom prezenta. Prin urmare, vom înlocui deliberat eu cu noi, și ocazional ne vom pomeni ca indivizi, de vreme ce anecdotele pe care le vom povesti tind să reflecte experiențele și valorile noastre împărtășite. Totuși, când se va folosi eu, când se discută despre cercetările bazate pe scanarea creierului, desfășurate la Universitatea din Pennsylvania, va fi vorba despre mine, la fel ca și în majoritatea anecdotelor care se referă la experiențele din copilărie și colegiu. Dar cercetarea nu este niciodată o aventură solitară, așa că adesea veți întâlni referințe la lucrarea noastră, care se referă nu numai la Mark, dar și la membrii echipei mele de cercetare de la universitate, fără de care nu aș fi putut realiza genul acesta de muncă. Pentru o listă a celor care au contribuit la cercetarea prezentată în acest volum, vă rog să verificați pagina de mulțumiri de la sfârșitul acestei cărți.”(p.7).

Reise așadar că avem, pe de-o parte, o cercetare științifică, iar pe de altă parte o teorie care trebuie privită cu mare atenție și mult discernământ.

Cartea are trei părți:

  • Religia și creierul uman;
  • Evoluția neurologică și Dumnezeu;
  • Transformarea realității interioare; și trei anexe:
  • Comunicare cu compasiune;
  • Cum să participați și
  • Meditație și înțelegere.

De altfel și autorii sunt cinstiți în a recunoaște  această diferențiere între cercetarea științifică pură și interpretările care se pot naște din aceasta: „Dar indiferent cât de mult ne-am strădui, natura ultimă a universului continuă să scape creierului uman. Deci marea întrebare rămâne. Unde își are originea viața, unde se sfârșește ea, care este scopul ultim pe care îl servește ? Există o realitate spirituală, sau este numai o invenție a minții ? Dacă există Dumnezeu, atunci această entitate se întinde spre noi precum mâna pictată de Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine ? Sau e exact invers: mintea noastră se întinde ca să îmbrățișeze un Dumnezeu care s-ar putea să fie real sau nu. Neuroștiința nu a răspuns încă la aceste întrebări, dar poate înregistra efectele pe care credințele și experiențele religioase le au asupra creierului. Mai mult, ne poate spune cum Dumnezeu – ca imagine, sentiment, gând sau fapt – este interpretat, ca reacție provoacă, cum este transformat într-o percepție care este simțită ca semnificativă și reală. Dar neuroștiința nu ne poate spune dacă Dumnezeu există sau nu.”(sublinierea mea) (p.11-12).

Cu aceste precauții în minte , lectura celor interesați de un astfel de subiect va fi utilă și, cred, plină de satisfacții…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *