Info Adventist

Sugestii de lectură – Etica creștină

Într-o societate în care etica este un lux pe care nu și-l dorește aproape nimeni, a vorbi despre o etică a creștinismului pare ceva bizar. Dar câte lucruri normale nu par bizare astăzi…

ETICA CREȘTINĂ, de Norman L. Geisler, Editura Metanoia, Oradea, 2008…

Norman Leo Geisler (n. 1932) este un teolog american specializat în Teologie Sistematică și Filosofie. Este cofondatorul a două seminarii teologice non-denominaționale (Veritas Evangelical Seminary și Southern Evangelical Seminary). Are două licențe, două mastere și un Doctorat în Filosofie de la Loyola University. A predat și a adus contribuții esențiale în domeniile Apologeticii Creștine, Teologiei Sistematice, Istoriei Filosofiei, Filosofiei Religiei, Calvinism, Romano-Catolicism, Ineranței Bibliei, Dificultăților în înțelegerea Bibliei, Eticii și multe altele.

A scris și publicat ca autor, co-autor și editor peste 90 de cărți, traduse în numeroase limbi.
A predat la Detroit Bible College, Trinity Evangelical Divinity School, Trinity College și Dallas Theological Seminary și a conferențiat în toată America și Europa. A înființat și condus The Evangelical Philosophical Society și International Society of Christian Apologetics.

Marea specializare a lui Norman Geisler, în afară de teologie sistematică, este Apologetica Creștină. Este socotit cel mai bun apologet creștin contemporan. În cadrul acestei specializări, pregătirea sa filozofică îi oferă un instrument de lucru absolut necesar așezării pe un fundament solid a credinței creștine. De asemenea s-a specializat în studiul Eticii și, mai ales, în domeniul Eticii Creștine.

ETICA CREȘTINĂ nu este prima lucrare a lui Norman Geisler despre acest domeniu. Prima sa lucrare se numește Ethics: Alternatives and Issues, publicată în 1971.

Despre prezentul volum autorul spune: „Această carte nu este o compilație a lucrărilor anterioare despre etică. Este o lucrare cu totul nouă. Evident, există o continuitate cu lucrările precedente, însă structura, conținutul și mare parte din idei sunt noi. Multe evenimente au avut loc pe întreg mapamondul de când am scris pentru prima oară despre etică. Și nimic din cele întâmplate nu a micșorat nevoia unei analize a problemelor etice cu care se confruntă creștinii astăzi. Nevoia unei înțelegeri clare a problemelor și aplicarea îndrăzneață a Cuvântului lui Dumnezeu este stringentă.” (p. x)

Cartea este structurată pe două părți ample.

– Partea I – Opțiuni etice:
– Toate opțiunile;
– Antinomismul;
– Situționismul;
– Generalismul;
– Absolutismul primar;
– Absolutismul conflictual;
– Absolutismul gradat.

Partea a doua – Probleme etice:
– Avortul;
– Eutanasia;
– Probleme biomedicale;
– Pedeapsa capitală;
– Războiul;
– Nesupunere față de legile civile;
– Homosexualitatea;
– Căsătoria și divorțul;
– Ecologia.

Mai spune autorul: „Cineva spunea că trăim într-o lume stranie, în care relativitatea lui Einstein este considerată a fi absolută, iar adevărurile absolute ale Bibliei sunt considerate a fi relative. Așa stând lucrurile în cultura noastră relativă, creștinii nu-și pot permite să scoată din „trompeta” etică un sunet nesigur. Nevoia unei înțelegeri clare a problemelor și aplicare îndrăzneață a Cuvântului lui Dumnezeu este stringentă. Speranța mea este că într-o oarecare măsură, lucrarea de față va contribui la realizarea acestui scop.” (p. x)

Așa cum se poate observa din enumerarea capitolelor din Partea a doua, autorul abordează teme de o actualitate stringentă. Aș menționa doar una dintre ele: Nesupunere față de legile civile.

Cartea este scrisă în stilul caracteristic al lui Geisler, cu o documentare profundă, având o expunere sistematică a ideilor și prezentând materialul într-un limbaj clar și comprehensibil.

Așadar, parcurs liniștit și sigur în înțelegerea aspectelor etice ale vieții de creștin…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *