Info Adventist

Sugestii de lectură – Predestinația și liberul arbitru – 4 concepții despre suveranitatea divină și libertatea umană

Una dintre marile dileme ale creștinilor este cea privitoare la predestinație și/sau liberul arbitru…

PREDESTINAȚIA ȘI LIBERUL ARBITRU – 4 CONCEPȚII DESPRE  SUVERANITATEA DIVINĂ ȘI LIBERTATEA UMANĂ – JOHN FEINBERG, CLARK PINNOCK, NORMAN GEISLER, BRUCE REICHENBACH, Editori David Basinger și Randall Basinger, Editura Logos, Colecția Teze și Antiteze, 2011…

Este necesar să amintesc pe scurt câte ceva despre autori și editori. Deci:

David Basinger este profesor de Filozofie la Roberts Wesleyan College, Rochester, New York. Și-a făcut Masteratul și Doctoratul la Universitatea din Nebraska.Este autorul a nenumărate articole și studii și alături de fratele său Randall a publicat câteva cărți.

Randall Basinger este profesor asociat de filozofie la Messiah College în Grantham,Pensylvania. Are un Master în Filosofia Religiei la Trinity Evangelical Divinity School și un Doctorat în Religie la Nortwestwrn University. Este autorul a nenumărate articole și studii și alături de fratele său David a publicat câteva cărți.

John S. Feinberg este profesor asociat de Teologie Biblică și Sistematică la Trinity Evangelical Divinity School din Deerfield, Illinois. Are un Master în Teologie la Talbot Theological Seminary și un Doctorat în Teologie la University of Chicago. A publicat o mulțime de cărți și articole. Cea mai cunoscută lucrare este Theologies and Evil.

Clark H. Pinnock este profesor de Teologie la McMaster Divinity College Hamilton, Ontario. A mai predat la Regent College, Trinity Evangelical Divinity School, New Orleans Baptist Theological Seminary și la Universitatea din Manchester. Are un Doctorat în Studii Nou Testamentare la University of Manchester. A publicat mai multe cărți de interes printre care: Biblical Revelation; Reasons Enough și The Scripture Principle.

Norman Leo Geisler (n. 1932) este un teolog american specializat în teologie sistematică și filosofie. Este cofondatorul a două seminarii teologice non-denominaționale(Veritas Evangelical Seminary și Southern Evangelical Seminary). Are două Licențe,două Mastere și un Doctorat în Filosofie de la Loyola University. A predat și a adus contribuții esențiale în domeniile Apologeticii Creștine, Teologiei Sistematice, Istoriei Filosofiei, Filosofiei Religiei, Calvinism, Romano-Catolicism, Ineranței Bibliei, Dificultăților în înțelegerea Bibliei, Eticii și multe altele.

A scris și publicat ca autor, co-autor și editor peste 90 de cărți, traduse în numeroase limbi.

A predat la Detroit Bible College, Trinity Evangelical Divinity School,Trinity College și Dallas Theological Seminaryși a conferențiat în toată America și Europa. A înființat și condus The Evangelical Philosophical Society și International Society of Christian Apologetics.

Marea specializare a lui Norman Geisler, în afară de Teologie Sistematică, este Apologetica Creștină. Este socotit cel mai bun apologet creștin contemporan.

Bruce R. Reichenbach este profesor de filozofie la Augsburg College din Minneapolis. Are un Doctorat la Northweastern University. A publicat o mulțime de articole în diferite jurnale și periodice și cărțile: The Cosmological Argument: A Reassessment; Is Man the Phoenix? A Study of Immortality și Evil and Good God.

Colecția Teze și Antiteze a Editurii Logos își propune să adune păreri diverse pe teme de interes teologic și filosofic deosebit. Una dintre aceste mari teme este cea a predestinației. Editorii, frații Basinger, au ales să pună alături concepțiile a patru reputați teologi asupra presestinației și liberului arbitru. Părerile susținute de cei patru autori se grupează două câte două în ceea ce se numește „suveranitatea generală” și „suveranitatea specifică”.

Cartea este foarte ingenios alcătuită. Iată ce spun editorii: „După cum am menționat deja, problema suveranității divine și a libertății umane se pune pe două niveluri: cel teoretic și cel practic. Prin urmare, fiecare dintre colaboratorii noștri își prezintă nu numai propria perspectivă teoretică, ci și implicațiile practice ale acestei perspective, prin aplicarea ei în două studii de caz specifice(care apar mai jos). Unul dintre cele două cazuri este legat de o preocupare globală semnificativă, celălalt este legat de o problemă personală. După eseul fiecărui colaborator, urmează scurte răspunsuri critice din partea celorlalți trei colaboratori.

Credem că relația dintre suveranitatea divină și libertatea umană este una dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă fiecare creștin serios, dar puține sunt problemele care produc o mai mare confuzie decât acesta. Sperăm că această carte îi va ajuta pe creștini să găsească unele răspunsuri sau, cel puțin, să le ofere un context favorabil căutării acestor răspunsuri.”(p.18-19).

Lectură atentă, critică și dubitativă…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *